Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 21:10 - Адски горещо в "Горещо" на Венета Райкова
Автор: pravoslavna Категория: Новини   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Адски горещо в "Горещо" на Венета Райкова
Автор : Десислава Главева     Навярно мнозина си спомнят, че преди да отидат в бТВ, "Господари на ефира" бяха в ефира на Нова телевизия. Тогава много често обект на техния присмех ставаха телевизионните канали, в които "се подвизаваха" екстрасенси, лечители, контактьори и други люде с подобни загадъчни имена и "феноменални" способности. След като "Господарите" се преместиха в бТВ, самата Нова ТВ заприлича на осмиваните довчера от нея телевизионни канали. Иде реч за предаването "Горещо", което до неотдавна кротко си живуркаше като скромен и не особено претенциозен таблоид, а напоследък неочаквано спря да изследва долното бельо на българския "елит" и отиде да слуша шепоти от отвъдното в тъмните стаички на родните  

медиуми, които „Господарите на ефира” така жизнерадостно осмиваха.

 

Какви ли не хора бяха на гости в обновеното предаване на г-ца Райкова?! И Ванга (посмъртно) и Вера Кочовска, и духовни синове на „великия” Петър Дънов, и екстрасенски с тайни мисии, а накрая от екрана цъфна цял-целеничък екзорцист! Изобщо достойна смяна на канал 2001!

В Свещеното Писание на много места се казва, че не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач (врачка), магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, (Второзаконие. 18:10-12). От ясно по-ясно, стига човек да иска да чуе! При това положение нито Ванга, нито другите като нея могат да претендират, че са Божии пратеници и че това, което вършат е угодно Богу. Ето едно блиц-сравнение как са лекували светите християнски подвижници и как - горните „лечители”.

 

Белези, по които можем да различим, кога някой лекува с Божия сила и кога - с бесовска

 

Християнските светци и подвижници преди да получат дара да лекуват са прекарвали много години в пост, молитва, очистване на душата от страстите и похотите, имали са изключително смирено съзнание за себе си. Почти всички са живеели в манастирите или са били отшелници. (В по-ново време в Русия има случаи на подвижници, които поради комунистическия режим са били тайни монаси и са живяли по къщите, но това са по-скоро изключения заради гоненията.) Познавали са отлично Божието слово в Свещеното Писание. Всичките им пророчества се сбъдвали. Умивали са греховете си със сълзи, имали са любов към всички хора. Когато човек се намира в близост до подобни люде, се чувства спокоен, умиротворен, изпълнен с вяра и надежда в благия Божи промисъл; освен физическо и психическо здраве получава и ценни наставления за духовен живот, отговори на недоумения от житейско естество. Изцеленията са пълни, без рецидив на болестта, без странични прояви. Ако някой е бивал обсебен от бесове, монасите с Божия помощ успешно са ги прогонвали от хората и винаги е следвало пълно освобождаване от бесовската сила. Христос, Който Сам е гонел бесовете ясно заявява, че те могат да бъдат изгонени само от такъв, който пости и се моли (Матея 17:21). Светиите никога не са търсели дара да гонят бесове и да лекуват, защото се считали недостойни за тях!

 

Що за хора са днешните „лечители”? Повечето изобщо не постят, не се молят, макар че някои имат в домовете си икони. Не познават Божието слово и творенията на църковните отци. Не водят борба със страстите и похотите, имат изключително високо мнение за себе си и се считат за „богоизбрани”. Искат да ги почитат, уважават и смятат, че са напълно достойни Бог да ги удостоява с дара да лекуват. Пророчествата им обаче, дори на Ванга много често не се сбъдват. Не скърбят за греховете си, защото смятат, че нямат такива. В близост до тях човек се чувства некомфортно, неспокоен е, напрегнат, нервен. Отговорите от житейско естество, които „лечителите” му дават са толкова мъгляви и объркани, че не знае как да ги тълкува. Няма стопроцентови изцеления, често има рецидив; понякога дадена болест временно изчезва, за да се прояви пак на друго място или в друг орган. Човек, ходил при екстрасенс или врачка, започва да получава внезапни пристъпи на страх, обърканост, притеснение с неизвестен произход, почват да му се случват странни неща, за които няма обяснение. Бесноватите пък си остават бесновати, дори нерядко им става по-зле от преди.

 

Да сравним състоянието на светиите и на „лечителите”. Светиите са били спокойни, радостни, приветливи във всички житейски обстоятелства, дори в скърбите и нещастията. Врачките и „лечителите” са нервни, напрегнати, често сами много се измъчват от „дарованията” си и духовете, с които са в контакт. Ванга редовно се е оплаквала, че „силите, които я прихващат, много я мъчат и остава без сили”, а това е явен признак за контакт с бесовете. В разговор с български духовник, на въпроса „кой говори чрез теб?”, тя сама си признава, като казва: „Бяс!”

 

Светиите са обичали Христос, Църквата, Православната вяра. Лъжеучителите пък ненавиждат Христос, Църквата и Православието, макар някои да лицемерят, че са вярващи. „Великият” българин Петър Дънов пък дори смятал, че е по-горе от Христос и дори изопачил учението Му според своите си собствени разбирания. Ненавиждал Църквата, духовенството и християните, вярвал в прераждането, а учението му е ужасяваща смесица от най-различни учения, звучаща толкова абсурдно, че е за чудене, как изобщо някой вярва на щуротиите, които е натворил! Дотолкова се увлякъл да се съревновава с Христос, че дори предсказал, че ще възкръсне като Него, но етествено не познал. Много от хората, които били в контакт с него, впоследствие стигали до лудост или се разболявали неизлечимо според свидетелствата на очевидци и потърпевши, а част от тези случаи са документирани.

 

Колкото до т. нар. „екзорцисти”, които гонят духове, истински екзорцисти са само православните светии или монаси, които цял живот са се трудили за Бога и затова са получавали дара да гонят демоните, без никога да са се домогвали до този дар! Всички останали, които претендират, че гонят демоните заблуждават себе си и другите, защото грешни хора не могат да гонят бесове! Грешен човек, неочистен от страстите, който не пости, не се моли, изповядва, причастява, не следва учението на Църквата, не може да освобождава обсебени от бесове, защото Бог не слуша такива хора! Така че, „екзорцистът”-гост на „Горещо” не само не може да гони никакви бесове, но и сам е в общение с тях, защото такива хора не са в състояние да различават духовете.

 

Заключение

 

Духовните дарби да се предсказва, лекува, гонят бесове и прочие не се дават веднага и без усърден духовен труд. Нужни са много години на напрегнати подвизи, за да узрее човек и Бог да го удостои с такива дарования, без самият човек да се стреми съзнателно към тях. „Най-бързо узряват червивите ябълки”, пише по този повод архимандрит Серафим Алексиев, най-добрият църковен писател за последните години у нас. Ето защо дарби, получени без труд, не са от Бога, а от дявола и точно такива са „дарованията” на феномените гостуващи в „Горещо”. Ето това трябва да знаят онези зрители, които в търсене на мистика, чудеса и личби, лакомо налитат на тази опасна духовна храна, без дори да подозират, че тя е силно отровна и се приготвя в горещите казани на преизподнята.

   
  Галерия image Ванга сама си признава, че чрез нея говорят бесовете




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pravoslavna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 71469
Постинги: 72
Коментари: 9
Гласове: 91
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930